De balkespringer

Het oude jaar staat, op een paar dagen na, op het punt om afgesloten te worden als de bel gaat. Deze keer geen mensen van Plaatselijk Belang voor de deur, zoals vorig jaar toen er een noodoproep werd geplaatst. Of het daaraan heeft gelegen of niet, dat maakt niet uit, maar feit is wel dat het bestuur is versterkt met een aantal jeugdige dorpsgenoten. Geweldig dat zij zich hebben gemeld, het cliché is immers dat de jeugd de toekomst heeft en laten clichés nu meestal op waarheid berusten. Frisse ideeën, daar is behoefte aan. Maar dat die niet alleen zijn besteed aan jongeren, blijkt wel uit het idee dat de man aan de deur heeft en graag wil delen met de rest van Surhuizum. Als de deur openzwaait, staat daar namelijk Roel Nicolai. Hij is de zoon van Luitzen en Wijke Nicolai en woont tegenwoordig in Drogeham. Zijn moeder Wijke is afgelopen jaar op 100-jarige leeftijd overleden. Na de herdenkingsdienst die onlangs in de Doarpstsjerke werd gehouden voor alle overledenen van dat jaar, raakte Roel in gesprek met een andere aanwezige en kwam het onderwerp op het verhaal van de balkespringer. Zou dat nu écht gebeurd zijn en kan dat eigenlijk wel, op zo’n grote hoogte van balk naar balk springen met ook nog eens die grote afstand daartussen? Volgens Roel is maar één manier om daar achter te komen: uitproberen! Maar hoe? Roel liet daarover zijn gedachten de vrije loop:

Tijdens de Spelweek wordt er een nieuwe activiteit georganiseerd, getiteld: balkespringen. Op het veld worden de balken in de vorm van lijnen uitgezet. Vervolgens wordt gekeken of het iemand lukt om de vereiste sprongen te maken. Als dat het geval is, kan de activiteit worden uitgebreid. Bijvoorbeeld met planken in plaats van lijnen. Planken kunnen daarna balken worden en misschien kunnen die zelfs op (opbouwende) hoogte worden ingesteld. Mocht blijken dat dit lukt en een succes wordt, dan kan de stap naar de kerk worden gemaakt. Zonder vangnet zal het lastig worden, maar mét kan het uitdraaien op een groot evenement dat veel publiciteit zal opleveren en Surhuizum flink op de kaart zal zetten.

Nu is zijn vraag of deze gedachten waarheid kunnen worden. Een oproep in de Grutte Gelf levert misschien mensen en/of organisaties op die zijn idee steunen en willen proberen of dit in de praktijk uitvoerbaar is. Hij wil daarbij zelf ook graag van betekenis zijn, mocht er hulp nodig zijn.

Het eerste deel van zijn ideeën is hierbij al uitgekomen: de oproep is geplaatst! De volgende vraag is: vindt hij medestanders, zijn er mensen en organisaties (PB/Spulwike) die hierin willen springen? Wij zijn benieuwd. Reacties kunnen naar ondergetekende of iemand anders van de redactie van de Grutte Gelf, op welke manier dan ook (post/mail/telefoon/mondeling). Wie weet draait het uit op “Heel Surhuizum springt!”.

Meindert Brouwer

surhuzum.nl multimedia
surhuzum.nl multimedia