Kennismaking met Simon en Marijke Zwart

Op vrijdag 22 juli ging ik langs bij Simon en Marijke Zwart, de nieuwe bewoners van It Langfal nr. 4 voor een: Kennismaking met! Simon (73) en Marijke (71) zijn hier komen wonen nadat ze hun B&B in de Bourgogne in Frankrijk hadden verkocht, waar ze 15 jaar hadden gewoond. Ze zochten een plek op maximaal 2 uur rijden van de randstad waar hun kinderen wonen. Het toeval bracht hen in Surhuizum, waar ze nu wonen met hun twee honden en stel kippen.

Voor hun avontuur in Frankrijk, woonden Simon en Marijke in Nieuw-Vennep. Simon werkte 25 jaar als leidinggevende op de bloemenveiling in Aalsmeer en Marijke was werkzaam als bloemiste. Toen er na een reorganisatie weer een verandering zat aan te komen op het werk van Simon besloten ze het roer om te gooien en hebben ze in Frankrijk de kans aangegrepen om een B&B te beginnen.

Hun B&B bestond uit twee huizen (1 daarvan was hun eigen woning) met daarbij een qîte (kleine vakantiewoning) en een kleine camping. Samen runden ze de B&B en Marijke verzorgde de kamers en het avondeten. Vanaf de start van hun B&B hadden ze altijd wel gasten. Veel oude kennissen van de gereformeerde kerk in Nederland, waar Simon en Marijke vrijwilligerswerk deden, wisten de B&B te vinden. Sinds het begin dat ze in Frankrijk woonden organiseerden ze jaarlijks een barbecue voor de inwoners van hun dorp (15) en omliggende dorpen, ongeveer 50 mensen. In eerste instantie om kennis te maken, maar daarna al snel voor de gezelligheid. Elk jaar hadden ze zo’n 40 gasten op hun feest in september. Vanwege de drukke tijd werd het feest later verschoven naar november en hadden ze altijd een thema, zoals bijvoorbeeld de Nederlandse stamppotten of Nederlandse hapjes. Het waren altijd gezellige avonden. Bij hun B&B hadden ze een kleine overkapping waar ze hun spulletjes stalden die ze kochten op rommelmarkten en winkeltjes. Dit werd al gauw hun eigen brocante winkeltje.

Naast hun werk hebben ze ook hobby’s, beiden zijn ze creatief, Simon doet aan houtbewerking. Qua sport mocht Simon vroeger graag fietsen en marathonschaatsen, dit laatste is hij van plan weer op te pakken want in Frankrijk waren er nl. weinig ijsbanen. Ook is Simon lid van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden en heeft hij deze tocht 3 keer gereden. Inmiddels heeft hij het fietsen opgepakt, is hij aangesloten bij een fietsvereniging in Surhuisterveen en deed hij mee aan de Pieter Weening Classic. Marijke houdt naast interieur stylen, zij ontwierp zelf de kamers voor de B&B, ook erg van tuinieren en bezoekt ze de open tuindagen van Groei en Bloei. Verder naait ze nu vooral leuke kleding voor de kleinkinderen. Gezamenlijk trekken ze er graag op uit in hun camper waarmee ze ook familiebezoeken combineren. Bedankt voor het gesprek, de koffie en de hartelijke ontvangst!

Beitske Tjeerdsma-de Vries

Denkt u na het lezen van deze ‘Kennismaking met’ daar wil ik ook wel eens voor worden geïnterviewd, of heeft u een tip? Stuur dan een e-mail naar redactie@gruttegelf.nl

surhuzum.nl multimedia
surhuzum.nl multimedia