Megakerstdorp familie Tabak in Hea!

Vrijdag 12 november kwamen de makers van het tv-programma Hea! van Omrop Fryslân een reportage maken over het megakerstdorp van de familie Tabak van de Suderheawei. Al 20 jaar bouwen Joop en Wipke Tabak een waar landschap van miniatuurhuisjes in hun woonkamer. Echter werd het kerstdorp zo groot dat vorig jaar de woning te klein was geworden voor het kerstdorp en daarom bouwen ze nu elk jaar een kamer aan het huis speciaal voor het kerstdorp!

Joop Tabak bouwt een kamer aan de woning zodat Wipke en dochter Jacqueline hier in slechts vier dagen tijd een heel kerstdorp kunnen bouwen. Op Facebook hield Jacqueline een dagboek bij over de verrichtingen.

Dag 1: alle begin is moeilijk ook al hadden we een valse start
Stiekem waren we afgelopen weekend al een beetje begonnen. We hebben zaterdag de eerste lagen piepschuim al neergelegd. En zondag hebben we het frame voor de mega grote berg gemaakt. 
Gister was het dan echt zover: it giet oan!
Eerst moest de trein rijden. Ik had in het tv programma ‘De grote kleine treinencompetitie’ gezien dat een modeltrein omhoog kan dus dat konden wij ook! Ik had het spoor gebouwd en hoewel de trein ietwat moeite heeft om omhoog te komen het lukt! Yeah.
Maar ja, dan heb je een groot blanco canvas en hoe begin je? Waar zet je welk huisje neer... hier liep ik even vast. En mijn moeder ging aan de andere kant als een speer. Toen ging ik maar even naar buiten. En daar zag ik nog wat liggen wat ik nog steeds op moest ruimen maar waar ik op mijn manier geen tijd voor had. Er lag nog een kokosmat; ik dacht hé, dat is een leuke schutting! En daar was mijn inspiratie terug. Inmiddels was mijn zus met mijn kleine nichtje Wieke (4 jaar) langsgekomen. En dat was een goede hulp; samen met Wieke heb ik de huisjes uitgepakt en neergezet.
Toen moesten we eerst de waterval afmaken; een andere uitdaging die ik mezelf heb opgelegd. Vorig jaar zei ik volgend jaar wil ik stromend water in het kerstdorp! Hoe dit afloopt zullen we komende dagen zien.

Dag 2: het hele huis overhoop
Wat een rommeltje is het elk jaar weer als we aan het bouwen zijn!
Maar de eerste steden zijn klaar, de boeren zijn al druk aan het boeren, en de marktlieden hebben hun koopwaar uitgestald. 
Gister vond ik in een krat met spullen een heel leuk stofje, als je dit op het water legt lijken het net golfjes, superleuk! Maar toen... was het op. Dus mem is nu naar de winkel om te zien of we meer van dat prachtige stofje kunnen krijgen.
Vandaag staat de berg op de planning. Ik zal hier maar snel mee beginnen, want morgen moet het kerstdorp af zijn!

Dag (en nacht) 3: Haastige spoed
Gisteren hebben we weer een goede (en lange) bouwdag gehad. Meestal ben ik degene van het freubelen maar mem heeft gister even een hangbrug in elkaar geknutseld!
Het kerstdorp moet vandaag klaar dus hebben we even doorgezet. Tot om twee uur vannacht het mos op was. Toen hebben we nog een beetje opgeruimd en zijn maar snel naar bed gegaan. En dan lig je klaarwakker... naar het plafond te staren alles door te nemen wat er vandaag nog moet gebeuren.
Dus zo eerst even om mos en dan snel maar weer verder!

Dag 4: de deadline kwam snel
Omrop Fryslân is net vertrokken. Voor het programma Hea! moest het kerstdorp vandaag om 18.00 uur klaar zijn. En dat was nog even stressen zeg!
Vanmorgen begon het voorspoedig de waterval was zomaar klaar. En toen begonnen de lampjes in Leeuwarden spontaan uit te gaan en weer aan en weer uit en zo verder dus ik kijken of ik er nog weer bij kon om de draadjes te vervangen en ja! Alleen hadden we geen nieuwe adapter dus mem nog snel naar Drachten om een nieuwe adapter. Ondertussen ging ik verder en vond ik het probleem. Dus was mem voor niets naar Drachten. Toen was het twee uur ik dacht dat gaan we redden! Toen ik weer op de klok keek was het al half 4, de middag vloog voorbij en toen werd het wel even stressen en ook alles moest nog opgeruimd! Maar we hebben het gered en hadden zelfs nog 5 minuten over! 

En op 21 december was het resultaat van al dit harde werk om 17.15 uur te bewonderen bij Omrop Fryslân. Voor wie het gemist heeft. De hele reportage is terug te zien op de website van de Omrop: https://omrop.frl/ipWR

surhuzum.nl multimedia
surhuzum.nl multimedia