Nog even een ijzige terugblik

Nog even een ijzige terugblik

Het schaatsplezier en het bouwen van een iglo zit er weer op, maar met gloeiende wangen is het nog even mooi om na te genieten van de foto’s.

Zondag 7 februari 2021! De dag dat het ging sneeuwen. Er werd veel over gepraat, er zou veel sneeuw vallen. Sommigen hadden het zelfs over 30 centimeter. Uiteindelijk viel dat in Friesland nog wel mee. In het midden van het land was er vooral veel sneeuw te bekennen. Maar niet alleen sneeuw, we konden ook schaatsen. Of hoe de oudere generatie het zou zeggen: “Bisto al te reedriden west?” Wat was het mooi. Echt! Je kon overal reedride; bijvoorbeeld bij Earnewâld, de Leijen, Nannewiid en Ryptsjerksterpolder.

Naast reedride waren er ook veel mensen bezig met het bouwen van iglo’s. Veel minder sneeuwpoppen, zoals vorige jaren. Dat kwam voornamelijk door de stevige wind die er was. Daardoor is de sneeuw uiterst geschikt om compacte blokken mee te maken. De wind veroorzaakt dat de zeshoekige sneeuwkristallen kapot breken, deze ijsscherven stapelen makkelijker dan volledige sneeuwvlokken. Dat is de reden dat we meer iglo’s zagen dan sneeuwpoppen.

Ook in de voortuin van één van de Mûnefinne bewoners waren een paar jongeren hard aan het werk. Ze waren ook een iglootje aan het bouwen. Ze kregen de smaak goed te pakken en gingen dag na dag elke middag aan de bouw.
Soms ’s avonds met de bouwlampen erbij. Ze hadden telkens nieuwe plannen, daar nog een muurtje, raampje, dakje er bovenop en een mooie ingang met een boog.

Uiteindelijk waren ze trots op het resultaat en konden ze er van genieten. Samen hebben ze afgesproken om volgend jaar weer gezellig samen te bouwen. Het bouwplan is al uitgetekend. Nu alleen nog de uitwerking!

We hebben genoten van de kou, op naar de warmere dagen. Geniet ervan!

Groetjes, Lasse Schievink, Luuk Wassink, Silke Schievink, Sem van der Veen en Niek Wassink

Bekijk alle foto's in de Grutte Gelf.

surhuzum.nl multimedia
surhuzum.nl multimedia