Sjoerd Kooistra ontwerpt ambtsketting kinderburgemeester

Het cijfer acht - symbool voor verbinding - staat centraal in het ontwerp van de nieuwe ambtsketen voor kinderburgemeester Lisanne Hiemstra van de gemeente Achtkarspelen. Ontwerper Sjoerd Kooistra uit Surhuizum legt uit hoe hij tot het winnende ontwerp van de kleurrijke ambtsketting is gekomen.
De ketting - samengesteld uit diverse typografische achten gemaakt van gerecycled plastic - ligt op tafel bij de ontwerper thuis. De 11-jarige kinderburgemeester Lisanne ziet ‘m voor het eerst en vindt ‘m heel mooi.

Sjoerd legt uit wat zijn uitgangspunten waren bij het ontwerpen van de nieuwe ambtsketen. “Het cijfer acht heeft de vorm van een schakel en staat symbool voor verbinding. De kinderburgemeester is immers de verbinder tussen de burgemeester en de kinderen van Achtkarspelen. De verschillende achten in diverse kleuren verbeelden alle kinderen in al hun verscheidenheid. Maar de acht komt ook voor in het woord achting, in groep acht en is representatief voor de acht oorspronkelijke karspelen, waar de gemeente Achtkarspelen haar naam aan heeft ontleend: Augustinusga, Buitenpost, Drogeham, De Kooten, Kortwoude, Lutkepost, Surhuizum en Twijzel”, zo legt de Surhuizumer ontwerper uit.

Lees het hele artikel in de Grutte Gelf

surhuzum.nl multimedia
surhuzum.nl multimedia